Internet | Netwerk | Consultancy

Waarom het gebruik van de cloud vermindert

Waarom het gebruik van de cloud vermindert

Komt er een einde aan de terreur van cloudwashing?

Een nieuw onderzoek laat zien dat het gebruik van SaaS minder is geworden, en het lijkt erop dat bedrijven een beetje moe zijn geworden van het zogeheten ‘cloud washing’ dat ons al enige jaren terroriseert.

artikel, mkb, cloud, saas,

Clint Boulton

Achtergrond

4 oktober 2016

Toen Seth Robinson, analist bij CompTIA, een nieuw onderzoek onder ogen kwam naar de manier waarop de cloud wordt ingezet door bedrijven, vond hij de resultaten opmerkelijk. De 500 managers (zakelijk en IT) die deelnamen aan het onderzoek zeiden dat hun gebruik van SaaS-applicaties was verminderd in de periode na het voorgaande onderzoek, in 2014. Die informatie leek volledig in tegenstelling te zijn met bevindingen van elke andere consultant, onderzoeksbedrijf en tech-expert.

De raadselachtige cijfers: 45 procent van de ondervraagden zei dat ze productiviteitssoftware in de cloud gebruiken, terwijl dat in 2014 nog 63 procent was. E-mail in de cloud werd door 51 procent gebruikt tegen een evengroot aantal in 2014 en slechts 35 procent gebruikt analytics en BI in de cloud, een daling vanaf 53 procent twee jaar geleden. In totaal bleken 12 van de 14 SaaS-applicaties in het onderzoek van CompTIA een daling te vertonen.

CompTIA cloudgebruik.

“Toen die data uit dat onderzoek kwam leek het er ineens op dat we helemaal niet het pad volgen dat we dachten dat we volgden in cloudgebruik. We wisten in eerste instantie niet wat we hiervan moesten denken”, zegt Robinson.

Cloudwashing is de boosdoener

Robinson schrijft de tegenstellingen in de cijfers toe aan twee trends: ‘cloudwashing’, of het aanprijzen van on-premise software als cloudsoftware, en het gemis aan inzicht bij CIO’s in wat een clouddienst nu eigenlijk is.